Image
Intocht Ajax na winnen Champions League

Intocht Ajax na winnen Champions League

Jaar: 1995

Godenzonen krijgen massaal onthaal

Door het kampioenschap van het seizoen ervoor mocht Ajax meedoen in de Europacup 1, inmiddels omgedoopt tot Champions League. Ajax kwam toen in de finale, in het Ernst Happel stadion in Wenen, tegen AC Milan. Een finale tussen giganten: Ajax' 5e Europacup 1 finale en de 9e van AC Milan. Voor de tweede maal tegen elkaar in de finale, net als in 1969 toen Ajax met 4-1 verloor.

In de tweede helft bracht Van Gaal, Kluivert in de ploeg. Een gouden wissel, want Kluivert scoorde in de 86e minuut op aangeven van Rijkaard het enige doelpunt van de wedstrijd.

Ajax had, na 20 jaar, eindelijk de Europacup 1 weer in zijn bezit. Ajax had deze prestatie geleverd met een uitermate jong team (gemiddelde leeftijd onder de 25 jaar) in de finale tegen een uitermate ervaren team. En Ajax was het hele toernooi ongeslagen gebleven!

Het onthaal in Amsterdam deed terugdenken aan de gekte in 1988 bij de inhuldiging van het toenmalige Nederlandse elftal, maar het was minder massaal. Toch waren de taferelen hetzelfde als toen: overal supporters langs de grachten en op bruggen. Woonboten en auto's werden beklommen en uiteraard sprongen er ook hier en daar weer een aantal dolgedraaide supporters in het Amsterdamse grachtenwater.