Image
Inhuldiging Beatrix

Inhuldiging Konining Beatrix

Jaar: 1980

Koningin Beatrix en Amsterdams burgervader Polak genieten zichtbaar van het vuurwerk, dat ter afsluiting van de inhuldiging boven het IJ werd afgestoken.

Bij de inhuldiging op 30 april 1980 loopt het helemaal uit de hand. Alle voorbereidingen ten spijt. Ontevreden jongeren grijpen deze dag aan om onder het motto "geen woning, geen kroning" hun ongenoegen te uiten over de woningnood.

Het is die dag al vroeg onrustig in Amsterdam. Als de oude en de nieuwe Koningin even voor elven op het balkon van het Paleis op de Dam verschijnen, golft de onrust hen tegemoet. Er klinkt gejoel en geschreeuw. Prinses Juliana maant tevergeefs de menigte tot stilte. Zij en haar dochter houden, overstemd door een kakofonie van geluid, hun toespraken die alleen voor de radio- en televisiemicrofoons verstaanbaar zijn.

De rellen maken dat het programma wordt aangepast. Koningin Beatrix en Prins Claus presenteren zich na de plechtigheid in de Nieuwe Kerk niet op het paleisbalkon. Aan een rijtoer door de stad valt helemaal niet te denken. Het is 's avonds voor de beveiliging een hele toer om de hoge gasten van het paleis naar vier rondvaartboten op het IJ te loodsen waar het slotfeest is.