De historie van
Rederij P. Kooij

'Een korte historie van een 100% Amsterdams familiebedrijf'

De historie van Rederij P. Kooij

Het begon allemaal met Piet Kooij; een jonge Amsterdamse ondernemer die samen met zijn vader de buffetten pachtte op de veerdiensten die op het Noordzee Kanaal voeren van Amsterdam naar IJmuiden. Water, boten en Amsterdam waren de drie grote liefdes van Piet en hij genoot dan ook van zijn werk.

 

 

 

 

 

Mensen in een rondvaartboot

Hoe het allemaal begon

In 1922 ontdekte hij in het water van het inmiddels gedeeltelijk gedempte Rokin een oude motorboot waar hij wel wat in zag. Hij kocht de boot, knapte hem op en kwam er achter dat er een vergunning voor personenvervoer op rustte. En zo begon hij met veel flair, maar geen enkele ervaring, met het rondvaren van passagiers door de Amsterdamse grachten. Na de eerste tocht, die enkele uren duurde, kwam Piet er achter dat zijn veertien passagiers toch wel wat dorstig waren geworden…

Gaandeweg deed Piet echter flinke ervaring op en heeft hij de route en duur van de trip aangepast aan de wens van de klanten en ook kocht hij meer boten; een solide basis voor het bedrijf was gelegd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden boten van Rederij P. Kooij door de Duitsers in beslag genomen. Na de bevrijding in 1945, werd het bestuur van Amsterdam toegewezen aan de Canadezen en Piet Kooij kreeg toen het bericht dat enkele van zijn boten waren gelokaliseerd in Emden, Noord-Duitsland. Onder escorte van de Canadezen heeft Piet zijn boten thuisgebracht, een gevaarlijke tocht omdat het water vergeven was van mijnen.

Historische scheepsreispas

De tweede generatie

Na het overlijden van Piet Kooij heeft zijn zoon Ab het bedrijf voortgezet. In 1990 heeft Ab een nieuwe boot ontworpen waarin het glazen dak met schuifkappen een nieuw begrip werd. Het is Ab geweest, die het bedrijf tot grote bloei bracht en zijn visie en warme persoonlijkheid hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. Internationale bekendheid kreeg het bedrijf mede door de vele buitenlandse bezoekers die jaarlijks Amsterdam vanaf het water bewonderen, maar ook door de rondvaart met beroemheden als Churchill, Nelson Mandela, Michael Jackson, het winnende EK-voetbalteam in 1988, Ajax in 1995, leden van het Koninklijk Huis en vermaarde buitenlandse staatshoofden, politici en artiesten.

Huldiging Nederlands Elftal 1988

De derde generatie

Nadat Ab overleed in 2013, is een nieuwe generatie Kooij uiterst gemotiveerd om Amsterdammers en de rest van de wereld te laten genieten van de schoonheid van de historische stad en daarbij de kwaliteit van de rondvaart hoog in het vaandel te houden. Het is nooit ‘business as usual’ want ook deze derde generatie voelt zich sterk verbonden met het kloppend hart van de stad, waarvan het water van de grachten als bloed door hun aderen stroomt, zoals dat ook bij Ab en Piet het geval was. Die liefde voor het water, de boten, de stad en het bedrijf maakt Rederij P. Kooij tot een ongeëvenaarde onderneming van mensen die met hart en ziel verknocht zijn aan wat ze doen en dat enthousiasme ook willen delen met hun passagiers.

Albert op de Singel